20/4/09

Dades generals

Macedònia, en grec Makedonia, és una regió de Grècia, al nord del país, amb 34.231 km2 i 2.625.681 habitants, segons dades del Cens de població grec de l'any 2001. Tesalònica o Salònica (Tselanoniki o Saloniki en grec és la capital històrica de la província de macedònia, també ho és de la Macedònia Central i la segona aglomeració de Grècia. Altre ciutats importants a la regió son Kavala, Serres, Katerini, Vería i Kozani.
Macedònia és la major regió de Grècia. És la patria de Filip II, Alexandre Magne i Aristòtil i el cor de l'antic imperi helènic. Malgrat tot també se sent de manera notable la influència otomana. En record del passat de l'Imperi macedoni han quedat nombroses restes antigues, com Vergina, a on es troba la tomba de Filip II; Pella, la ciutat natal d'Alexandre el Gran o Estagira, la ciutat natal d'Aristòtil.

Etimologia
El nom de macedònia és força antic. Segons l'etimologia, Macedònia provindria de la paraula grega makós i l'adjectiu makednós, que significa alt. Existeixen diverses teories sobre l'origen del nom. D'acord amb la mitologia grega, Makedón era el nom del cap de la tribu que s'assentaria a la regió i que fundaria el regne de Macedònia. D'acord amb Herodot, els makednoí eren una tribu dòria. El nom també podria derivar de l'adjectiu makednós, que signufuca alt, la qual era emprada per Homer per designar un arbre a l'Odisea i que segons el gramàtic Hesiqui d'Alexandria seria una paraula dòrica que significaria gran o pesat. Es creia que tant els macedonis com els seus avantpassats makednoí eren persones d'elevada estatura. Una tercera hipòtesi suggereix que el terme makédones significaria habitants de les terres altes, d'acord amb un antic terme de l'antic macedoni maki-kedónes (de l'alt planeta). La World Book Encyclopedia accepta aquesta teoria, però basant-se en el terme grec makednós, referit a les altes muntanyes de la zona.

Organització territorial
La regió (província) de Macedònia està formada per una regió autònoma, el Mont Athos i tres peripheries (regions), que es subdivideixen en tretze prefectures (nomoi, en grec). Macedònia Occidental té quatre nomoi. Macedònia Central, la més extensa i poblada consta de set prefectures en tant que la Macedònia Oriental en realitat té dues prefectures que formen part d'una més extensa regió de Macedònia Oriental i Tràcia.























nota: Els dos nomoi de Macedònia Oriental (Anatoliki Makedonia) formen part d'una regió més gran que inclou la Tràcia grega (Anatoliki Makedonia kai Traki). Agyon Oros és la zona autònoma del Mont Athos. Les dades de població son del cens de població de l'any 2001.

Per Daniel Rodríguez

Fonts: de consulta:

Ministry for Macedonia-Thrace (www.mathra.gr)
National Statistical Service of Greece (www.statistics.gr.2001)