21/4/09

Introducció

La Macedònia de Grècia és potser una de les regions menys conegudes d'un país tan turístic com Grècia. En efecte, podem dir que aquesta variada regió, la més extensa de l'estat grec en el seu conjunt, ha restat una mica al marge dels grans fluxos turístics dels temps moderns, malgrat la seva estratègica situació, només cal recordar lo transitada que ha estat aquesta regió, lloc de pas i nexe d'unió entre la Mediterrània i els Balcans, entre Europa i Àsia, amb una gran ciutat, plena d'història com Salònica i paisatges tan diversos com la successió de penínsules de la Calcídica o la zona de llacs de la part occidental.
Un dels objectius del nostre equip és reflexar l'enorme diversitat d'aquestes terres que formen una mena de balcó balcànic sobre el mar Egeu, i per tant sobre el món mediterrani. També altre dels cavalls de batalla és potser donar a conèixer aquelles zones no tan conegudes o presents en els mitjans de comunicació com altres, o bé amb menys poder i capacitat de decisió, però que com a europeus pensem que tenim que esforçar-nos en comprendre la nostra diversitat i, alhora, als trets comuns que ens uneixen. Des del punt de vista de la geografia física, que és la temàtica principal del projecte, trobarem una sèrie de característiques que als mediterranis ens resultaran força familiars, tals com la varietat tant climàtica com de relleu, la dualitat mar-muntanya i ecosistemes diversos i diferenciats. També Macedònia representa aquesta vella Europa mediterrània, on el poblament humà ha sigut molt antic, la pràctica d'activitats humanes i la urbanització lligada a la polis clàssica del món mediterrani han deixat les seves emprentes en un medi geogràfic marcat per l'acció humana.
És evident per la nostra part un interès per l'aspecte històric, encara que no sigui aquest el motiu del projecte. Però cal tenir present que el pes de la història és present i, en aquesta part d'Europa, la història, ja sigui en sentit positiu o negatiu, malauradament de forma continuada, condiciona les societats d'aquestes regions. Trobarem a Macedònia el vell llegat del regne macedoni, passat pel tamis de la cultura grega i un passat recent i no tan recent important, ja que cal tenir present que Salònica, durant molt de temps va ser molt més important que l'actual capital grega Atenes. En efecte, Salònica va ser durant l'època bizantina la segona ciutat en importància desprès de Constantinopla i durant la dominació otomana va ser un gran centre urbà, amb una població cosmopolita. La regió, al igual que la Tràcia, mostra una berraja del món mediterrani i el balcànic amb un cert toc oriental present al paisatge rural i urbà, no oblidem que la regió va romandre sota el domini turc fins l'any 1912.
Altre dels aspectes estimulants és el fet de treballar amb una realitat geogràfica de llengua grega, ja que donat que treballarem amb nombrosos termes grecs que ens resulten familiars degut a que una gran part del lèxic i de la terminologia de la ciència, la tècnica, les arts o la música son d'origen grec.

1 comentari:

macedonia ha dit...

D'altra banda, la seva situació en la part oriental de la Mediterrània