21/4/09

Introducció

La Macedònia de Grècia és potser una de les regions menys conegudes d'un país tan turístic com Grècia. En efecte, podem dir que aquesta variada regió, la més extensa de l'estat grec en el seu conjunt, ha restat una mica al marge dels grans fluxos turístics dels temps moderns, malgrat la seva estratègica situació, només cal recordar lo transitada que ha estat aquesta regió, lloc de pas i nexe d'unió entre la Mediterrània i els Balcans, entre Europa i Àsia, amb una gran ciutat, plena d'història com Salònica i paisatges tan diversos com la successió de penínsules de la Calcídica o la zona de llacs de la part occidental.
Un dels objectius del nostre equip és reflexar l'enorme diversitat d'aquestes terres que formen una mena de balcó balcànic sobre el mar Egeu, i per tant sobre el món mediterrani. També altre dels cavalls de batalla és potser donar a conèixer aquelles zones no tan conegudes o presents en els mitjans de comunicació com altres, o bé amb menys poder i capacitat de decisió, però que com a europeus pensem que tenim que esforçar-nos en comprendre la nostra diversitat i, alhora, als trets comuns que ens uneixen. Des del punt de vista de la geografia física, que és la temàtica principal del projecte, trobarem una sèrie de característiques que als mediterranis ens resultaran força familiars, tals com la varietat tant climàtica com de relleu, la dualitat mar-muntanya i ecosistemes diversos i diferenciats. També Macedònia representa aquesta vella Europa mediterrània, on el poblament humà ha sigut molt antic, la pràctica d'activitats humanes i la urbanització lligada a la polis clàssica del món mediterrani han deixat les seves emprentes en un medi geogràfic marcat per l'acció humana.
És evident per la nostra part un interès per l'aspecte històric, encara que no sigui aquest el motiu del projecte. Però cal tenir present que el pes de la història és present i, en aquesta part d'Europa, la història, ja sigui en sentit positiu o negatiu, malauradament de forma continuada, condiciona les societats d'aquestes regions. Trobarem a Macedònia el vell llegat del regne macedoni, passat pel tamis de la cultura grega i un passat recent i no tan recent important, ja que cal tenir present que Salònica, durant molt de temps va ser molt més important que l'actual capital grega Atenes. En efecte, Salònica va ser durant l'època bizantina la segona ciutat en importància desprès de Constantinopla i durant la dominació otomana va ser un gran centre urbà, amb una població cosmopolita. La regió, al igual que la Tràcia, mostra una berraja del món mediterrani i el balcànic amb un cert toc oriental present al paisatge rural i urbà, no oblidem que la regió va romandre sota el domini turc fins l'any 1912.
Altre dels aspectes estimulants és el fet de treballar amb una realitat geogràfica de llengua grega, ja que donat que treballarem amb nombrosos termes grecs que ens resulten familiars degut a que una gran part del lèxic i de la terminologia de la ciència, la tècnica, les arts o la música son d'origen grec.

20/4/09

Dades generals

Macedònia, en grec Makedonia, és una regió de Grècia, al nord del país, amb 34.231 km2 i 2.625.681 habitants, segons dades del Cens de població grec de l'any 2001. Tesalònica o Salònica (Tselanoniki o Saloniki en grec és la capital històrica de la província de macedònia, també ho és de la Macedònia Central i la segona aglomeració de Grècia. Altre ciutats importants a la regió son Kavala, Serres, Katerini, Vería i Kozani.
Macedònia és la major regió de Grècia. És la patria de Filip II, Alexandre Magne i Aristòtil i el cor de l'antic imperi helènic. Malgrat tot també se sent de manera notable la influència otomana. En record del passat de l'Imperi macedoni han quedat nombroses restes antigues, com Vergina, a on es troba la tomba de Filip II; Pella, la ciutat natal d'Alexandre el Gran o Estagira, la ciutat natal d'Aristòtil.

Etimologia
El nom de macedònia és força antic. Segons l'etimologia, Macedònia provindria de la paraula grega makós i l'adjectiu makednós, que significa alt. Existeixen diverses teories sobre l'origen del nom. D'acord amb la mitologia grega, Makedón era el nom del cap de la tribu que s'assentaria a la regió i que fundaria el regne de Macedònia. D'acord amb Herodot, els makednoí eren una tribu dòria. El nom també podria derivar de l'adjectiu makednós, que signufuca alt, la qual era emprada per Homer per designar un arbre a l'Odisea i que segons el gramàtic Hesiqui d'Alexandria seria una paraula dòrica que significaria gran o pesat. Es creia que tant els macedonis com els seus avantpassats makednoí eren persones d'elevada estatura. Una tercera hipòtesi suggereix que el terme makédones significaria habitants de les terres altes, d'acord amb un antic terme de l'antic macedoni maki-kedónes (de l'alt planeta). La World Book Encyclopedia accepta aquesta teoria, però basant-se en el terme grec makednós, referit a les altes muntanyes de la zona.

Organització territorial
La regió (província) de Macedònia està formada per una regió autònoma, el Mont Athos i tres peripheries (regions), que es subdivideixen en tretze prefectures (nomoi, en grec). Macedònia Occidental té quatre nomoi. Macedònia Central, la més extensa i poblada consta de set prefectures en tant que la Macedònia Oriental en realitat té dues prefectures que formen part d'una més extensa regió de Macedònia Oriental i Tràcia.























nota: Els dos nomoi de Macedònia Oriental (Anatoliki Makedonia) formen part d'una regió més gran que inclou la Tràcia grega (Anatoliki Makedonia kai Traki). Agyon Oros és la zona autònoma del Mont Athos. Les dades de població son del cens de població de l'any 2001.

Per Daniel Rodríguez

Fonts: de consulta:

Ministry for Macedonia-Thrace (www.mathra.gr)
National Statistical Service of Greece (www.statistics.gr.2001)